Hitta en förening/aktivitet för de unga

Ungdomar och även yngre barn mår bra av att engageras i föreningsliv. Det ger dem möjlighet att få nya vänner, knyta kontakter, lära sig samarbeta och det innebär oftast en meningsfull hobby. I detta inlägg går vi igenom några mindre vanliga sportaktiviteter och föreningar som kan vara värda att prova med ens barn om barnet inte skulle fastna för de vanligare sporterna som innebandy, fotboll eller basket.

Först och främst vill vi förtydliga vad vi menar med att engagera unga i föreningsliv. Vi menar inte alls att en 6-åring ska sitta som styrelseledamot i en idrottsförening. Snarare menar vi att barn ska engageras i någon sport eller aktivitet och gärna tillhöra någon förening. När man därefter utvecklat en hobby, kommit upp lite åldern och engagerar sig i sin hobby kanske man också vill engagera sig mer i föreningslivet. Och vill man inte det ens senare är det ingen fara, det faktum att man tillhör någon förening är nog så viktigt. De positiva sidorna vi tog upp tidigare, samarbetsförmåga, att träffa nya vänner, ha något meningsfullt att göra på fritiden och så vidare får man av att bara vara aktiv medlem i en förening och vi tror att detta är tillräckligt för de flesta.

Mer eller mindre ovanliga föreningar och aktiviteter

  • Sportfiske. Att fiska ger en väldigt naturnära upplevelse som främjar barns tålamod, avkoppling och även till viss del koordination. Det finns projekt där barn får prova på att fiska gratis genom att de får låna all utrustning och fiskekort, läs en artikel om detta här. Dock hoppas vi, och de bakom projektet, att man ska fastna och vilja fortsätta med fisket. Då kan det vara en bra idé att skaffa egen utrustning – vilket man kan göra på www.dittdrag.se.
  • Bågskytte. Bågskytte har faktiskt vissa liknande egenskaper med sportfiske. Även bågskytte främjar tålamod och fokus. Vi är dock mer tveksamma till om det är fullt lika fridfullt, avkopplande och naturnära. Oavsett kan vi konstatera att det är en aktivitet som är lite mer ovanlig och kan vara riktigt rolig att prova på!
  • Dans. Dans är nog lite vanligare än båda de ovanstående men är likväl inte alls lika stort som fotboll, hockey eller bandy. Fördelen med dans är att det finns otroligt många olika dansstilar att välja på så många barn kan hitta något som passar just dem. Dans är ofta en glad och rolig motionsform som tränar allt från smidighet och koordination till styrka och balans. Mångsidigt och trevligt!
  • Klättring. På många klättercenter kan man lära sig klättra på klätterväggar eller på små block, så kallade boulders. Även detta är en individuell aktivitet, som de ovanstående, men där du ändå måste samarbeta genom att säkra varandra. Bra träning som främjar styrka, uthållighet, och rörlighet.
  • Kampsport. Precis som med dans är det här lite vanligare, och det finns otroligt många olika sorter att prova på. Väldigt bra motion för barn och även bra för psyket då barnen ofta blir ödmjuka och lugna. Prova på brottning, judo, karate eller ju-jutsu – med så många olika sorter kan ditt barn säker hitta något som passar. I bästa fall lär sig barnet lite självförsvar på köpet och blir tryggare i sig själv.