Innebandyn – en av Sveriges mest folkkära sporter

Innebandy är en lagsport som spelas inomhus där två lag möts. Målet för lagen är att göra mål genom att skjuta in en plastboll i ett mål av ungefär samma storlek som ett hockeymål med en komposit eller plastklubba. Varje lag består av fem utespelare och en målvakt, varav utespelarna byts ut under matchens gång.

I Sverige anses innebandy vara en nationalsport eftersom det är Sveriges näst största lagidrott sett till antalet licensierade spelare och dessutom en av Sveriges största sporter sett till antalet utövare varje vecka. Det finns fritids- och skolverksamhet, korpverksamhet, företagsarrangemang, kompisgäng och naturligtvis olika divisioner. Man har spelat innebandy i någon form i Sverige sedan 1960-talet och första riktiga innebandyklubben startades 1979, vilket sägs ha varit startskottet för dagens innebandy. Sporten har spridit sig över världen och idag är Sverige en framgångsrik nation i innebandy. Sverige vann faktiskt det första innebandy-VM:et som någonsin utspelades 1996 och vann igen förra året. Du kan läsa om fjolårets seger här i en artikel i SvD.

Börja spela innebandy?

Det finns många fördelar med att spela innebandy. Det faktum att sporten är så stor i Sverige gör att den är väldigt tillgänglig, det finns oftast ett lag du kan spela med i närheten nästan oavsett var du bor. Och du kan välja nivå själv från att spela på skoj någon gång i veckan med kompisar, till korpen och ända upp till elitnivå. Innebandy är en rolig sport med bra sammanhållning som heller inte kostar allt för mycket att hålla på med. Det finns för både killar och tjejer och alla möjliga människor håller på med innebandy. En rolig motionsform där du samtidigt lär känna nya människor och har möjlighet att få nya kompisar – vad väntar du på? Handla allt du behöver för en fantastisk karriär eller lite skoj med kompisarna på innebandybutiken och sen är det bara att dra igång!